Дизелови добавки: характеристики и свойства

Колата е сложен механизъм, за правилната работа на който трябва да бъдат изпълнени много условия. Различните добавки могат да подобрят работата на двигателя и да увеличат неговия експлоатационен живот. Използват се както за бензинови, така и за дизелови агрегати. Собствениците на автомобили, работещи с дизелово гориво, са добре запознати с вредата, която може да причини на двигателя, ако е с лошо качество. Дизеловите добавки ще помогнат да се избегнат много проблеми. Те могат да бъдат закупени в нашия онлайн магазин Lido на достъпни цени.

Необходимостта от дизелови добавки Моторът може да работи без добавки. Но в този случай собственикът на автомобила, преди да стартира двигателя, ще трябва да вземе предвид много фактори. С използването на дизелови добавки се премахват някои от ограниченията и се опростява работата на автомобила. Добавките в дизеловото гориво могат да съдържат както един компонент, така и целият им комплекс. Те се използват за следните цели: Увеличаване на цетановото число: способността на дизеловото гориво да се запали без дълги закъснения между впръскването и началото на горенето зависи от това.

Използването на специални добавки ви позволява да направите изгарянето на горивната смес по-плавно. Подобрена смазваща способност на горивото: Както традиционното дизелово гориво, така и екологично чистият биодизел нямат специални смазващи свойства. Използването на специални добавки дава възможност за частично коригиране на този проблем, като по този начин се намалява триенето между движещите се части на двигателя. Подобряване на почистващите свойства на дизеловото гориво: дизелът съдържа достатъчно голямо количество парафини, което води до натрупване на различни замърсители. Те от своя страна се отлагат по различни части, което води до преждевременното им износване.

Добавките позволяват не само да се почисти горивната смес, но и да се създаде допълнителна защита срещу корозия. Повишена устойчивост на ниски температури: много шофьори избират автомобили с бензинови двигатели само защото дизелите имат проблеми през зимата. При ниски температури в дизеловото гориво се образуват парафинови кристали, които повишават неговия вискозитет. Последствията от подобно явление са известни на всички. За да се неутрализира този недостатък, се използват различни добавки. Когато купувате дизелови добавки, трябва да запомните, че техните свойства ще съответстват на декларираните само ако съставът е с високо качество. В противен случай можете да получите обратния ефект.

Основните видове добавки за дизелови двигатели Това могат да бъдат средства за почистване на горивната система, антигелове, коректори и много други. За да изберете подходящи добавки, достатъчно е да знаете, че те са разделени на две категории: Редовни: това са добавки, предназначени да почистват горивото, да предпазват двигателя от износване, корозия, да подобряват характеристиките на горивото и т.н. Такива препарати трябва да се използват постоянно. Аварийно: те се добавят, ако поради някакви обстоятелства в резервоара е налято гориво с лошо качество или свойствата му трябва да бъдат променени за определени цели. Такива добавки най-често имат доста концентриран състав. Основният проблем на дизеловото гориво е неговото „поведение“ в студа. Парафиновите кристали, образувани при ниски температури, могат да запушат филтри и други компоненти на горивната система. За да разрешите проблема, можете да инсталирате специални филтърни сепаратори, които загряват горивото.

Но такава модификация ще бъде доста скъпа. Ако не е възможно да се инсталират модерни филтри, собствениците на дизелови двигатели трябва или да заменят конвенционалните по-често, или да използват специални депресантно-диспергиращи добавки – антигелове. Поради специалните вещества, които съставляват техния състав, точката на течливост на дизеловото гориво е значително намалена. Една от характеристиките на дизеловото гориво е цетановото число. Най-често той е равен на 40 и 55. Характеристиките на работата на двигателите през лятото или зимата зависят от индикаторите. На пазара има добавки, които увеличават или намаляват цетановото число, карат двигателя да работи правилно в горещо или студено време. Почистващите и защитните добавки в дизеловия двигател са необходими за предотвратяване на корозия и почистване на горивната система.

Повърхностно активните вещества, съдържащи се в такива продукти, образуват защитен филм върху повърхността на металните части. Популярни са и универсалните добавки за дизелово гориво. Те могат да се справят с няколко задачи едновременно, за да осигурят правилната работа на двигателя. Но все пак, преди да купите добавка за дизелово гориво, трябва да разберете нейните характеристики.

Вашият коментар