Безопасна работа на автомобила

Никой няма да спори, че безопасността на работата на автомобила зависи пряко от изправността на спирачната система, тъй като ненавременното спиране на автомобила често води до катастрофални последици.

Много хора са склонни да мислят, че само много стари автомобили са склонни към повреда на спирачките, а в съвременната кола бордовият компютър ще предупреди предварително за неизправности в спирачките или изтичане на спирачна течност. Отчасти е вярно, но дори технически изправната спирачна система може да се повреди, колкото и парадоксално да звучи.

Една от причините за повреда на спирачките е стареенето на спирачната течност или по-точно натрупването на влага в нея. По време на спиране натрупаната вода се нагрява заедно със спирачната течност до точката на кипене, превръщайки се в пара. Поради това в спирачната система се образуват парни празнини и педалът на спирачката просто се проваля, без да се засягат спирачните механизми. Най-лошото в такава ситуация е, че при леко спиране, при ниска скорост, спирачната течност не се нагрява до високи температури, това се случва при висока скорост. Невъзможно е да се предвиди такава ситуация и да се подготви за нея, защото спирачките отказват без предупреждение.

И ако ситуацията не може да бъде предвидена, тя може да бъде предотвратена чрез навременна подмяна на спирачната течност, но дори и тук има нюанси. Неправилно избраната спирачна течност може да причини повреда не по-малко от навлажнена.

Затова в тази статия ще говорим за видовете спирачни течности и интервалите за тяхната смяна.

На първо място, спирачните течности могат да бъдат разделени на:

минерал;

гликол (алкохол);

силикон (спортен).

Алкохолните течности по стандартите DOT3, DOT4, DOT 5.1 са хигроскопични и натрупват влага. Минералът и силиконът (DOT 5) също събират вода, но за разлика от гликола, водата не се разтваря в тях, а се събира на капки, които се стичат до най-ниската част на спирачната система, където температурата на спирачната течност е минимална. Оказва се, че минералните и силиконовите течности са най-добри? Това далеч не е така. Спирачната течност има собствена точка на кипене, която е много по-висока от точката на кипене на водата. Например минералните течности BSK кипят при температура само 100 C и замръзват вече при -20 C. Поради това такива течности не се използват в съвременни автомобили с високо натоварени и високоефективни спирачни системи. Използват се в автомобили от 60-те, 70-те и 80-те години. Силиконовите течности, напротив, имат най-високата точка на кипене, най-малко 260 C за нова течност и най-малко 180 C за събраната влага. Но течностите DOT5 са по-тънки от DOT3, DOT4, DOT 5.1 и могат да изтекат под износени уплътнения и уплътнения. Освен това натрупаната влага, която се събира в спирачната система под формата на капки, може да се превърне в лед и да намали диаметъра на тръбите на спирачната система.

Следователно няма най-добра спирачна течност, всяка от тях има своя препоръчителна област на приложение.
Препоръки за употребата на течности

Минерални (BSK), използвани за ретро автомобили. Течност от стандарти DOT3, DOT4, DOT 5.1, в спирачната система на стария модел, корозира маслени уплътнения и уплътнения, след което спирачната система се повреди. И силикон DOT 5 ще изтече.

DOT3, DOT4, DOT 5.1 се използват на всички съвременни автомобили, колкото по-висок е класът, толкова по-висока е точката на кипене. Тези течности могат да се смесват една с друга. Добавянето на течност от по-нисък клас към течност от по-висок клас понижава точката на кипене.

Силиконовите течности се използват предимно в състезателни автомобили.

Строго е забранено смесването на силиконови, минерални и гликолови течности в каквито и да било пропорции.

Стандартът DOT е американски стандарт и се следва от повечето производители на автомобили и производители на спирачна течност. Но този стандарт има аналози.

Пример:

DOT3 може да бъде заменен с течности „Neva“ и „Tom“;

DOT4 може да се замени с течност „Dew“.

Понякога можете да намерите течност от клас DOT 6 в продажба, всъщност такъв стандарт не съществува, това не е нищо повече от маркетингов ход на отделни производители. Под името DOT 6 се крие DOT 4 от клас 6, тази течност има повишена точка на кипене по отношение на DOT4, за суха течност, не по-ниска от 250 C, за навлажнена течност, не по-ниска от 165 C, кинематичен вискозитет при – 40 C не може да надвишава 750 единици По същество това, което се продава като DOT 6, е подобрен DOT 4.

Както бе споменато по-горе, спирачната течност има две точки на кипене за „суха“ и „мокра“. Нова течност се счита за суха, а навлажнена е тази, в която е натрупана повече от 3-3,5% влага. Превишаването на тази стойност е критично и води до последствията, описани в началото на статията. Можете да проверите количеството влага с помощта на специален тестер, а ако това не е възможно, тогава препоръчителният интервал за смяна на спирачната течност е не повече от две години. Но дори и тук си струва да се вземат предвид климатичните условия на работа на машината, във влажен климат спирачната система натрупва влага по-бързо. Купуването на евтина спирачна течност също крие своите рискове, например новата течност може първоначално да съдържа 1-2% влага, съответно критичното ниво от 3-3,5% ще бъде достигнато не след 2 години, а след 6 месеца.