С какво да почистим карбуратора

Препаратите за почистване на карбуратори могат да бъдат разделени на две големи групи: за „ръчно“ и „автоматично“ почистване. Почистващите средства под формата на аерозол се използват за „ръчно“ – принципът на тяхното действие се състои в ръчно нанасяне на продукта върху замърсените зони, по-специално върху вътрешните повърхности през отворите за въздух.

Вторият тип са добавките за бензин. Те получиха името „за автоматично почистване“ поради факта, че човек не участва пряко в процеса на почистване – всичко, което е необходимо, е да излеете съдържанието на бутилката в резервоара и да управлявате колата в нормален режим. Инструментът образува хомогенна смес с гориво и заедно с него влиза в карбуратора, където омекотява примесите и ги отстранява по естествен път през изпускателната система. Въпреки това добавките за почистване са по-малко ефективни от аерозолните почистващи препарати.
Основни характеристики на средствата.

Редовното използване на състава като превантивна мярка, както и в случай на силно замърсяване, гарантира премахването на следните проблеми:

Загуба на мощност на двигателя и бавно набиране на скорост;
Трудно стартиране на студен двигател;
Нестабилна работа на празен ход;
Повишен разход на гориво и тежки изгорели газове.

Освен това съвременните почистващи препарати имат следните предимства:

Висока скорост и лекота на почистване;
Няма нужда от демонтаж и разглобяване на карбуратора;
Възможността за използване на средства под формата на аерозол за почистване на карбураторни тела, дроселни клапи, дюзи, празни клапани;
Няма отрицателно въздействие върху елементите, възможността за използване като превантивна мярка;
Универсалност – почистващите препарати са подходящи както за вносни автомобилни карбуратори, така и за домашни, като Solex или Ozone.

Вашият коментар