Проникваща смазка

Проникващата смазка, която също се нарича „течен ключ“ – е решение, предназначено да третира ръждясали, заседнали или просто силно замърсени части в различни връзки, за да улесни тяхното разглобяване. Пример за използване на смазка могат да бъдат ръждясали и заседнали електрически контакти, болтове, гайки и други връзки. Също така, в зависимост от състава, течният ключ е ефективен за смазване на движещи се елементи, като навеси за врати и прозорци, водачи, брави. Една от възможностите за приложение е способността на течен ключ да премахва следи от лепило, тиксо, смола и мазнини от повърхности, включително боя, без да причинява щети.
Въз основа на горното може да се каже, че проникващото масло е задължително за всички собственици на автомобили, тъй като проблемите, които лесно се решават с проникващо масло, не са рядкост и най-често неочаквано. В допълнение, тази смазка има много приложения в ежедневието, например за премахване на скърцане на сенници на врати и прозорци, в процеса на ремонт на оборудване, разглобяване и сглобяване на мебели.

Характеристики.
В зависимост от производителя на тази или онази проникваща смазка, техният състав може леко да варира, но като правило смазките съдържат силиконови компоненти, минерални масла, антикорозионни добавки, петролни дестилати, пропан / бутан (предназначени за пръскане на смазка в аерозолни кутии ) .
Тези компоненти осигуряват цялостна обработка на възела:
– Разтваряне и изместване на ръжда, котлен камък и засъхнала мръсотия отвътре на структурно ниво, благодарение на високата си проникваща способност.
– Смазване на обработените части и намаляване на триенето между тях – в резултат на това опростяване на процеса на разглобяване и намаляване на тяхното износване.
– Изместване на влагата от фугите.
– Образуването на защитен слой върху повърхностите на обработваните елементи, който има водоотблъскващи свойства и надеждно предпазва от ръжда.
– Самостоятелно проникване в труднодостъпни места, например резби.
Обикновено проникващите смазки се произвеждат в две форми – течност и аерозол. За удобно приложение течните проникващи смазки са оборудвани с тясна дюза, а аерозолните – с тръбна дюза.

Избор на течен ключ.
Независимо от опаковката (течност или аерозол), основното изискване за течния ключ е да разтваря продуктите на окисляване или старата и засъхнала мръсотия, образувана в резбата, като по този начин улеснява процеса на разглобяване на резбовата връзка. При нанасяне на смазка върху сглобката, тя прониква вътре и въздейства химически на проблема – железни оксиди или мръсотия, освобождавайки връзката.
Препоръчва се да се изяснят следните точки при избора на проникваща смазка:
Първо, смазката трябва да има възможно най-голяма проникваща способност, тъй като това влияе върху дълбочината на проникване на фугите и количеството мръсотия, която продуктът ще измести.
Второ, течният ключ трябва да изпълнява защитна функция. След обработка агентът трябва да образува силен филм върху повърхността, който има водоотблъскващи свойства, предотвратявайки образуването на корозия.
Трето, инструментът трябва да бъде ефективно смазан по време на предварителната обработка, за да се елиминират проблемите с разглобяването в бъдеще – такива свойства се притежават от течен ключ, който съдържа молибденов дисулфид в състава си.
Независимо от производителя и опаковката, повечето проникващи смазочни материали – „течни ключове“ – перфектно се справят с поставените им изисквания.