Признаци на нискокачествен бензин

Можете да разберете дали има следи от керосин в горивото, като поставите капка бензин върху чист лист хартия и изчакате да изсъхне напълно. След като бензинът се изпари, хартията трябва да остане също толкова чиста. Наличието на мазни петна по хартията е знак за ниско качество на бензина.
Подобен експеримент може да се проведе без хартия, същата капка бензин трябва да се разтрие между два пръста, ако върху пръстите остане мазен филм, тогава е по-добре да не наливате такъв бензин.
Що се отнася до нашите проби, за по-голяма яснота решихме да ги проверим с хартия и в края на експеримента се оказа, че най-чистият е бензинът UkrAvto от ORLEN OIL, тук петното беше практически незабележимо, проби Avias (Ukrtatnafta) и Glusco (Mozyrsky Refinery) изглеждаше приблизително по същия начин, но петното беше по-забележимо.
Как да определим смоли в бензина

За да определите наличието на смола, ще ви трябва малко повече инвентар, но самият експеримент не е много по-сложен. Всичко, което трябва да направите, е да изгорите капка бензин на дъното на чаша или върху стъклена или керамична повърхност. Бензинът с високо съдържание на смола ще остави мазни капки с жълт, кафяв или дори бистър цвят. И такива капки останаха на дъното на чашата и в трите случая.
Бензинът Avias (Ukrtatnafta) остави след себе си най-голямо количество смола, докато Glusco (Mozyrskiy Refinery) и UkrAvto (ORLEN OIL) изглеждат малко по-добре, но въпреки това, припомняйки минали тестове, бих искал да отбележа, че тези три проби имат почти най-голямо количество смола.

Как да определите влагата в горивото

Последният експеримент е насочен към определяне на наличието на влага в горивото. За да разберете дали има вода в бензина, ще помогне калиев перманганат, който трябва да се добави към контейнер с бензин. Ако има влага в бензина, калиевият перманганат веднага ще реагира с нея и ще оцвети течността в пурпурно. За щастие, по време на нашите тестове нито една проба от бензин не беше пробита в присъствието на вода, но този път бензинът на Glusco наруши този непрекъснат ред и след добавяне на калиев перманганат, видяхме пурпурни капки на дъното на контейнера, с бензин на UkrAvto и Avias отношение на водното съдържание пълна поръчка.
Водата в бензина не е фатална, особено след като в резервоара за газ постоянно се образува кондензат поради температурната разлика в околната среда. Ето защо, за да запазят горивната система, много автомобилисти използват изсушители на гориво, които са предназначени да отстраняват влагата от резервоара за гориво и горивната система. Изсушителят на гориво е евтина добавка на алкохолна основа, която се добавя към резервоара преди зареждане с гориво.
Резултатът от експеримента

Днес тествахме три проби бензин от различни производители от различни страни. За наша изненада няма абсолютно никаква глобална разлика в качеството им, но цената е различна. Например, най-евтиният е Avias от Ukrtatnaft 26,95 UAH/l, малко по-скъп – Glusco (Mozyrskiy Refinery) 28,85 UAH/l и най-скъпият UkrAvto от ORLEN OIL 29,99 UAH/l.
Бензиностанцията UkrAvto е най-разтревожена в тази ситуация. От бензина ORLEN OIL очаквахме по-добро качество и особено за такива пари мрежата от бензиностанции Glusco, които в момента са в процес на ребрандиране с TNK, също беше малко разстроена. Според нас в такъв важен момент те трябва да обърнат повече внимание на качеството на горивото си. В същото време най-евтиният Avias по никакъв начин не е по-нисък от първите два.

Вашият коментар