Ползи и вреди от добавките

Добавките за гориво са различни съединения, предназначени да подобрят работата на двигателя. Всеки собственик на кола иска неговият железен кон да се нуждае от ремонт възможно най-рядко. Но наистина ли са толкова полезни тези примеси и какъв е всъщност ефектът от добавките към горивото върху двигателя? Нека се опитаме да го разберем.
Какво представляват добавките и какво представляват

Като начало, в повечето случаи добавките към горивото се добавят на бензиностанцията. Но на пазара на автохимия можете да намерите и такива, които се добавят сами от собствениците на автомобили. Има много такива добавки, най-често се смесват с бензин или дизелово гориво. Рекламата обещава на шофьорите, че положителните промени ще бъдат забележими веднага след началото на използването на добавката. Дали обаче производителите не хитруват и тези примеси вместо да навредят?

Всички добавки могат да бъдат разделени на няколко групи:
Почистващи средства – на теория те трябва да се справят с отлаганията, натрупани в горивната система, горивните камери, всмукателните клапани на двигателя и буталните пръстени.
Влагоуловителите са предназначени да се справят с излишната влага в състава на горивото и конденза по стените на резервоара за гориво.
Октанови коректори – тези вещества повишават октановото число на горивото и намаляват детонацията. Този тип добавки най-често се фалшифицират, така че те трябва да се използват с изключително внимание.

Полза или вреда?

Може да изглежда, че е невъзможно да се направи без добавки. Реалността обаче е, че има недостатък на монетата, който производителите не споменават. Химическият състав на повечето добавки е такъв, че ползите от тях в най-добрия случай са равни на вредите, а понякога отрицателното въздействие е по-силно. Такива добавки включват, например, „етил“ или тетраетил олово. Това е наистина полезно за автомобила: намалява дима, намалява детонационния феномен, повишава устойчивостта на спонтанно запалване и мощността на двигателя. Но за собственика на автомобила използването му може да се превърне в най-неприятните последици: това съединение много лесно прониква през различни материали и също е изключително отровно. При поглъщане може да доведе до увреждане и дори смърт. Подобно е положението и с нафталина. Тази добавка повишава октановото число на горивото с цели 4 единици, превръщайки 92-ри бензин в 95-ти бензин. Но в същото време той корозира уплътненията на двигателя и ако „дозата“ бъде превишена, октановото число няма да се увеличи, а ще намалее.
Правила за използване на добавки

Има няколко правила, спазването на които предотвратява поне част от възможните негативни влияния.

1. Никога не превишавайте препоръчваната доза. Увеличаването му не само няма да е от полза, но може да бъде катастрофа за двигателя и за вашето здраве. Ако използвате добавки за първи път, по-добре е да минете с половината от нормата.

2. Когато използвате добавки, не забравяйте за защитните средства: ръкавици, маска, очила. Повечето добавки съдържат органични и неорганични съединения, които имат вредно въздействие върху човешкото здраве. Този съвет е подходящ за всяка автомобилна химия.

3. Никога не купувайте и не използвайте автохимия, закупена от непроверени места. Никой не може да предвиди как това ще се отрази на състоянието на вашия автомобил.

4. Използването на комплексни добавки се препоръчва само за нови автомобили с малък пробег, в противен случай съществува риск от запушване на всички филтри.

5. По-добре е да изберете добавки за конкретна кола и за конкретна цел, а не „да бъдете“.

6. Необходимо е обективно да се оценят възможните ползи и вреди и едва след това да се вземе решение за необходимостта от добавки.

Вашият коментар