Кои масла е по-вероятно да са фалшиви

Няма недвусмислен отговор на въпроса кои марки се фалшифицират по-често и кои марки изобщо не се фалшифицират – както маслото от евтин ценови сегмент, така и продуктът на премиум, световноизвестни марки може да бъде фалшив. Към днешна дата най-големите производители на автомобилни масла са приели защитата на своите продукти и предлагат на купувача прости и в същото време ефективни методи за определяне на автентичността, например:

QR кодове на етикети;
Холографски стикери;
Печати върху кориците;
Уникални кодове под защитен слой, който може да се изтрие.

Практически съвети при избора

На първо място, препоръчително е да купувате моторни масла в големи магазини с добра репутация – много производители на автохимия издават на такива магазини сертификати за марка, потвърждаващи работата на магазина директно с производителя. С голям брой сертификати на различни марки можете да сте сигурни, че други масла в асортимента на магазина ще бъдат оригинални.

Ако няма възможност за покупка в такива магазини, тогава е необходимо да се обърне внимание на цената – фалшивите продукти ще бъдат по-евтини, понякога – значително, цената може да бъде с 10-20% по-ниска, отколкото от проверени продавачи. Въпреки това, за да се елиминира подозрението, фалшификатът може да се продава на точно същата цена като оригиналното масло, следователно е необходимо да се използват други методи за определяне на оригиналността.

Визуалната проверка на кутията е това, с което трябва да започнете, за да определите оригиналността на маслото. Марковите кутии се характеризират с много високо качество на производство – равномерни шевове, гладка повърхност без порьозност, изпъкнали дизайнерски елементи се усещат ясно от ръцете, равномерно залепени етикети с висококачествен текст и изображения, наличие на холографски стикери, печати върху капаците – като правило фалшификатите нямат такъв набор от свойства. Също така си струва да се обърне внимание на датата на производство на кутията – в големите фабрики кутиите не се съхраняват дълго време и датата им на производство трябва да се различава от датата на бутилиране с не повече от месец.

Ако визуалната проверка на кутията не остави отрицателно впечатление, можете да преминете към други, по-точни методи за идентифициране на фалшификат. Методът, който е подходящ за всички масла, е проверка на моторното масло чрез баркод. Баркодът се състои от няколко набора от числа, всеки от които отговаря за: кода на страната на производство, кода на производителя и директно кода на продукта. Този код може да бъде въведен в специализирани онлайн услуги, които използват бази данни за определяне на автентичността на маслото.

Този метод е бърз, но не винаги дава 100% резултат, така че големите производители, като Castrol, Mobil, Motul или Shell, използват уникални цифрови или QR кодове, които лесно се проверяват на официални уебсайтове и гарантират абсолютно точно определяне на оригиналността на продукта. Ако тези кодове не могат да бъдат прочетени или услугата за проверка дава грешка, трябва да се въздържате от закупуване на този продукт.

Ако сте избрали и закупили масло, но се съмнявате в качеството му, можете да определите качеството му по цвят. За целта са ви необходими една капка масло и бял лист хартия. Необходимо е да капнете масло върху листа и да го повдигнете – ако при капенето на капката се появи тъмна ивица, това означава, че маслото е с лошо качество, ако следата е прозрачна – значи сте закупили истински продукт. Можете да проверите маслото и като го излеете в прозрачен съд – цветът на маслото трябва да е кехлибарено-жълт и след известно време, до 30 минути, да остане хомогенен. Ако цветът е подозрителен и самото масло се е разслоило или нещо е паднало в утайката, тогава не се препоръчва да се налива такова масло.

Вашият коментар