Размразителят на стъкло е алтернатива на механичното почистване.

През студения сезон, особено през зимата, резките температурни спадове могат да причинят заледяване на предното стъкло и страничните прозорци. В зависимост от температурната делта и количеството на валежите, дебелината на ледената кора върху стъклената повърхност също се променя – тънък слой може да се отстрани със скрепер или специална четка, но ако слоят е достатъчно плътен, тогава дълго топло необходимо е почистване на колата. За да се ускори процесът на отстраняване на леда и да се спести гориво, се препоръчва използването на съвременни автохимически продукти – размразители на стъкло. Съставът им включва алкохоли, етери, детергенти и обезмаслители, които влизат в химична реакция с леда и го разтварят за броени минути, осигурявайки чистота и прозрачност на стъклата за комфортно шофиране. Размразителите често са подходящи не само за стъкло, но и за ключалка, оптика на фарове и огледала, което ги прави универсални продукти.

Свойства на размразителите за стъкло.

С настъпването на студеното време прозорците на автомобилите непременно ще се покрият с ледена коричка, която може да се отстрани механично – с помощта на стъргало, което е доста ефективно, но в същото време отнема доста време време; или използвайте химически средства – размразители за стъкло със следните свойства:

Бързо топене както на скреж, така и на плътен слой лед – след нанасяне скрежът се превръща във вода, която лесно се отстранява с четки за чистачки, а плътният слой лед се превръща в снежна каша, която лесно се отстранява със скрепер, четка или парцал.
Размразителите на стъкло не съдържат агресивни разтворители и са безопасни за боя, гумени уплътнения, чистачки и пластмасови части.
Те изключват появата на механични повреди под формата на драскотини или ожулвания, които са възможни при почистване със скрепер.
Много висока скорост на действие – в зависимост от производителя и концентрацията на активните вещества, както и дебелината на ледения слой, почистването отнема от няколко десетки секунди до 5 минути.
Всички размразители се доставят под формата на аерозолна кутия или спрей, което ги прави лесни за нанасяне и икономични за използване.
Допринасят за спестяване на разход на гориво – отпада необходимостта от продължителна работа на празен ход на двигателя за загряване на интериора и прозорците.
Те се характеризират с изключително ниска точка на замръзване, обикновено -40 градуса по Целзий и по-ниска, което ги прави подходящи за използване дори и в най-студените райони.

Използване на размразители за стъкло.

Размразителите са невероятно лесни за използване. Тези продукти са напълно готови за употреба и се произвеждат под формата на спрей или аерозол. Потребителят трябва да нанесе продукта директно върху полето по цялата повърхност от разстояние 20-30 см и да изчака няколко минути. Веднага след нанасяне агентът влиза в активна реакция и омекотява леда, след което се превръща във вода или снежна каша и лесно се отстранява с четка или скрепер. Ако е необходимо, за постигане на максимална прозрачност на стъклото, то може да се избърше със суха кърпа или да се използва стъклена машина с чистачки.
На завършване.

Размразителите на стъкла са инструмент, който със сигурност ще бъде полезен на шофьорите, чиито автомобили са паркирани в дворовете на къщи или на открити паркинги. Тези инструменти бързо премахват леда и значително спестяват време за почистване, като в същото време са много лесни за използване и имат ниска цена.