Промиване на охладителната система на двигателя. Смяна на антифриз. Смяна на дюзи

Обикновено след закупуване на автомобил BU, за да се избегнат преждевременни и скъпи повреди, консумативите и течностите се сменят незабавно в него, тъй като обикновено собственикът на автомобила продава колата в не най-доброто състояние. Но при закупуване на много стара кола смяната на всички течности и консумативи с едно посещение в сервиза може да се окаже неразбираема задача, тъй като при старите коли много крепежни елементи са счупени или окислени и не могат да се развият, а механизмите често претърпяват дълбока модернизация от ръцете на няколко поколения предишни собственици и редовна подмяна на консумативи не е възможна. Освен това изборът на консумативи също е труден, тъй като автомобилът може да има агрегати от други марки и модели автомобили, така че новият собственик на автомобил трябва да си постави приоритети и да започне да обслужва автомобила с най-важните възли и агрегати. Например системи за смазване и системи за охлаждане.

Колко често предишният собственик е сменял маслото и антифриза в колата и какво качество са били те ще бъде загадка, но предвид напредналата възраст на колата можем да предположим какво е било отношението към нея. Не можете да се притеснявате и да продължите да третирате колата по същия начин. Ако сте изправени пред задачата поне да приведете колата в безпроблемно работно състояние или най-много да я възстановите, тогава трябва да подходите към подмяната на двигателното масло и охлаждащата течност с особено внимание.
Как да разберем, че охладителната система изисква сериозно внимание?

Можете да разберете по дюзите на охладителната система, ако усетите, че са запушени при стискане на дюзите с ръка, това ще бъде първият сигнал за необходимост от спешна поддръжка. Може да има само едно замърсяване в охладителната система, което е корозия на вътрешните повърхности на охладителната система, това може да означава само, че охладителната система не е измивана дълго време и е запушена, което нарушава циркулацията на охлаждаща течност и води най-малкото до прегряване на двигателя.

Пукнати тръби, от които тече охлаждаща течност, също могат да бъдат алармен сигнал за спешна профилактика на охладителната система.
Помощ за охладителната система

Първото нещо, което трябва да направите, е да прочистите системата, има няколко начина да направите това:

най-надеждният от тях е да свържете маркуча за вода към входа на печката и просто развийте изходния маркуч и източете цялата мръсна вода от охладителната система директно върху земята, което, разбира се, води до влошаване на екологичната ситуация ;

народните методи препоръчват използването на суроватка, заквасена сметана или лимонена киселина (това е доказано от повече от едно поколение, но този метод все още предизвиква определени съмнения);

модерен метод за промиване на охладителната система е използването на специални промивни течности.

Но преди да промиете охладителната система, трябва да източите старата, замърсена охлаждаща течност, това може да стане чрез стандартния кран, предоставен от производителя. Но като се има предвид голямото количество мръсотия, има повишен риск тънкият дренажен отвор да бъде запушен с мръсотия и течността да не изтече. Следователно можете да прибягвате до непопулярен, но в такава ситуация най-ефективният начин за източване на течността през дюза, за това трябва да намерите най-ниската дюза на охладителната система, развийте скобата и източете антифриза във всеки ненужен контейнер.

В идеалния случай трябва да знаете обема на този контейнер, тъй като в бъдеще ще е необходимо да излеете точно толкова антифриз в охладителната система, колкото е източено от него. Ако в охладителната система попадне по-малък обем охлаждаща течност, това ще означава образуването на въздушни задръствания, които естествено трябва да бъдат елиминирани. За да премахнете въздушните задръствания, можете да натиснете всички дюзи на охладителната система на ръка и да оставите колата да работи на празен ход за 5-10 минути с включена печка на максимум. След охлаждане на двигателя е необходимо да се източи мръсната вода от охладителната система, тъй като съществува голям риск от изгаряне.

След източване на охлаждащата течност системата трябва да се промие с дестилирана вода и след това да се прибегне до средства за измиване на двигателя. Препоръчително е да смените поне два обема в охладителната система, след това излейте изплакването с дестилирана вода, източете течността още веднъж и налейте нов антифриз, като правилно сте избрали неговия клас.

Обикновено много употребяваните автомобили използват или антифриз TOSOL, или G11, но малко хора знаят, че TOSOL е копиран от антифриз G11. Антифризът е копиран от офис, наречен Technologies of Organic Synthesis (съкратено TOS), а OL е номенклатурата на алкохола. По принцип охлаждащата течност е алкохол, вода и набор от добавки. Добавките изпълняват антикорозионна функция, за да предпазят охладителната система от корозия.Като добавки за антифриз G11 се използват силикати, които образуват защитен филм върху повърхността на охладителната система. Недостатъкът на такава защита е, че след 120 хиляди км пробег или след 2 години защитният филм се разпада, утаява и се превръща в абразив, което е особено влияе неблагоприятно на помпата на охладителната система. Ето защо, когато сменяте антифриз или антифриз G11, е важно винаги да промивате системата и да премахвате абразива.

Антифризът и антифризът G11, от една страна, предпазват частите на охладителната система от корозия, но от друга страна, при смяната им е необходимо цялостно промиване, това правило обикновено се пренебрегва, което води до преждевременно износване на охладителната система. .

Алтернатива на антифриз G11, антифриз G12, който, за разлика от своя предшественик, не образува защитен филм върху частите на охладителната система, съставът му включва карбоксилни киселини, които, когато се появят огнища на корозия, ги засягат и неутрализират корозията. Тоест антифриз G12 позволява корозия и след това я елиминира, докато G11 веднага образува защитен филм. Следователно G12 + е пуснат в следващия клас, който отчита предимствата и недостатъците на първите два класа, G12 + антифриз съдържа добавки, които локализират и неутрализират корозионните огнища, както и добавки, които създават защитен филм върху повърхността на охладителната система, точно този тип антифриз днес е най-оптималният.

Друг важен критерий при избора на антифриз е видът алкохол, използван при производството му, съвременните антифризи се произвеждат на базата на етилен гликол и пропилен гликол. Нискокачествените антифризи използват други алкохоли, които могат да кипят при температура от около 60 градуса по Целзий, етиленгликолът, като се има предвид, че в охладителната система се създава налягане от 1-2 атмосфери, може да издържи на температура от 98 градуса по Целзий , така че използването на етилен гликол в охладителните течности е задължително Антифризът G13 е направен на базата на пропиленгликол, той е аналог на етиленгликола, но е по-екологичен, тоест пропиленгликолът се разлага по-бързо в околната среда и съответно го замърсява по-малко. Що се отнася до точката на замръзване, самият етиленгликол замръзва при температура от около -12 градуса по Целзий, а неговият воден разтвор може да издържи на температури от -40 градуса и по-ниски. Следователно, концентратът против замръзване трябва да се разрежда с вода, като се има предвид, че след измиване в охладителната система ще останат 1-2 литра вода.

В допълнение към алкохола с ниско качество, в охлаждащата течност могат да се използват и добавки с ниско качество, евтини охлаждащи течности, които не отговарят на допустимите отклонения на Volkswagen, не могат да отговарят на класовете G11, G12, G12 +, G12 ++ и G13. Нискокачествените трансплантации корозират частите на охладителната система, така че декларираният клас антифриз трябва да съответства на толеранса, посочен на кутията:

G11 (спецификация VW TL 774-C);

G12 (спецификация VW TL 774-D);

G12 + (спецификация VW TL 774-F);

G12 ++ (спецификация VW TL 774-G);

G13 (спецификация VW TL 774-J).

Ако на етикета е посочен клас G11, но няма толеранс VW TL 774-C, това означава, че антифризът не е тестван за съответствие с този клас.
Резултат

Сега да обобщим, етилен гликол или пропилен гликол трябва да се използва като алкохол в охлаждащата течност и класът на антифриза трябва да отговаря на толеранса.

Възможно е да ви е необходим асансьор за промиване на охладителната система, тъй като някои машини имат два крана за източване на охлаждащата течност, единият на радиатора, другият на двигателя, това ви позволява да източите максималното количество стара течност. И ако колата внезапно се окаже на асансьор, няма да е излишно да смените маслото върху нея, за много стари двигатели има отделни продукти от различни производители на моторни масла, които увеличават компресията, намаляват разхода на гориво и намаляват шума. Едно такова масло е LIQUI MOLY MoS2 LEICHTLAUF 15W-40 с молибденов дисулфид.

Смяната на зъбния ремък или проверката на целостта на стария също ще бъде важен момент.