Промиване на автоматична скоростна кутия. Как и кога да промиете трансмисията.

Модерната автоматична скоростна кутия е сложен механизъм, състоящ се от хидравлични, механични и електронни компоненти, които налагат специални изисквания към качеството и състоянието на трансмисионната течност. В резултат на работата на автомобила течността се замърсява и става по-вискозна, поради което се нарушава стабилността на трансмисията, износването на нейните части се увеличава и ресурсът намалява. За да се премахнат тези негативни фактори, се препоръчва своевременно да се смени трансмисионната течност и да се измие автоматичната скоростна кутия с помощта на специални автохимически продукти.
Защо трябва да миете автоматичната скоростна кутия?

По време на работа на автоматичната скоростна кутия течността непрекъснато циркулира през нейните канали, участвайки в процеса на превключване на скоростите и предаване на въртящия момент. С течение на времето течността губи свойствата си, по-специално детергент, поради което мръсотията и продуктите от износване започват да се натрупват върху повърхностите на частите и в самата течност, износването на възлите се увеличава, на повърхностите на единици, каналите се запушват и налягането в системата намалява. Всичко това води до намаляване на производителността на автоматичната скоростна кутия, поява на ритници по време на превключване на предавките или тяхното приплъзване. Веднага можете да предположите, че подмяната на трансмисионната течност с нова ще реши тези проблеми, но в домашни условия е просто невъзможно напълно да се източи маслото с частици от замърсяване и тези остатъци ще имат отрицателен ефект върху свежата течност и предаване.

От една страна, за да разрешите проблема с почистването на автоматичната трансмисия, можете да отидете в сервизния център, където професионалистите ще разглобят частично кутията, ръчно ще измият хидравличния блок и ще извършат хардуерна подмяна на работната течност по метода на изместване . От друга страна, този метод има редица недостатъци: той е доста скъп, отнема много време и такива бензиностанции далеч не са налични във всяко населено място. Друг метод за почистване е използването на специални добавки в трансмисионното масло, които ще бъдат обсъдени по-късно.
Добавки за пране

Модерно решение за самостоятелно почистване на автоматичната скоростна кутия са така наречените „CP шайби“. Това са мощни детергентни добавки, които се добавят директно към работния флуид и циркулирайки с него в системата за смазване, разтварят отлаганията слой по слой и ги поддържат суспендирани в масленото тяло. Също така, добавките допринасят за разреждането на работната течност, правят я по-течна и допринасят за пълното изтичане от трансмисията заедно с примесите. Използването на добавки ви позволява бързо и независимо да почистите трансмисията и да я подготвите за наливане на прясна работна течност. Някои видове измивания съдържат така наречените модификатори на триене, които допълнително предпазват трансмисионните агрегати от отрицателното въздействие на твърди неразтворими замърсители и минимизират износването на частите, като спомагат за удължаване на живота на автоматичната трансмисия.

Основни предимства на измиването

KP шайбите са цял комплекс от добавки, предимно детергенти, които осигуряват на шофьора редица предимства:

Ефективно разтваряне дори на плътен слой сажди, сажди, утайки и продукти от износване на части.
Повишаване течливостта на работния флуид и максимално пълното му изтичане от скоростната кутия.
Намаляване на отрицателното въздействие на замърсяването върху трансмисионните елементи и прясната трансмисионна течност.
Удължаване на експлоатационния живот на трансмисионната течност и трансмисията.
Елиминиране на трептения и вибрации по време на превключване на предавките.
Възможност за самостоятелно почистване, без да прибягвате до услугите на сервиз.
Няма отрицателно въздействие върху семерингите и уплътненията.
Демократична стойност.

Съвременните добавки за измиване на трансмисията са отличен инструмент не само за отстраняване на замърсители, но и за предотвратяване на появата им, поради което се осигурява стабилна и продуктивна работа на автоматичната трансмисия.
На завършване

Ако спазвате правилата за смяна на трансмисионната течност, внимателно управлявате автомобила и използвате висококачествени смазочни материали, използването на промиване не е необходимо, но ако се появят признаци на замърсяване и работата на автоматичната скоростна кутия се влоши, препоръчително е да извършвайте почистване, особено след като това може да се направи с помощта на специални средства независимо и бързо.