Основни параметри за избор на моторно масло

На първо място, смазката трябва да бъде избрана изключително в доказани магазини, особено обърнете внимание на магазините, които имат официални сертификати на производителите на масла – такъв магазин е avtozvuk.ua. Тази мярка ще ви предпази от закупуване на фалшиво моторно масло, което е значително по-лошо от марковите продукти и може да наруши работата на двигателя до точката на повреда.

При избора на моторни масла за модерни превозни средства се препоръчва да се ръководите от изискванията на производителя, посочени в инструкциите за поддръжка. Често производителите на оборудване посочват не само спецификациите, но и конкретната марка и модел на продукта. Задачата да направите правилния избор обаче може да се усложни, ако ръководството съдържа остаряла информация или изобщо не съдържа такава. След това ще трябва да изберете самостоятелно, въз основа на вискозитетния клас SAE, класификациите ACEA, API, ILSAC, както и като вземете предвид основата: минерална, полусинтетична или синтетична.
Вискозитет, класификация, основа на моторното масло

Кое масло е по-добро, как да не направите грешка при избора – важен въпрос, на който сега ще се опитаме да отговорим.

Първият, ключов параметър за правилния избор на масло е неговата основа. Минералното масло е продукт, получен чрез дестилация на петролни продукти. Той, като правило, съдържа много добавки и е в състояние да осигури стабилна работа на двигателя за кратък период от време. Основният минус на „Mineralok“ е повишената скорост на стареене, ключовият плюс е цената, тези смазочни материали ще бъдат най-евтините.
Синтетичните се произвеждат с помощта на технология за синтез, която ви позволява да получите отлични характеристики на продукта – те се отличават с дълъг експлоатационен живот, устойчивост на окисляване, изпаряване, сгъстяване, както и по-голяма течливост за намаляване на триенето, което спомага за намаляване на износването, гориво консумация и загуба на мощност. Основният недостатък на тези продукти е цената.
Компромис между тези видове са полусинтетичните масла, които имат по-високо ниво на свойства от „минералните“, като същевременно са по-евтини от „синтетичните“.

Второто нещо, на което трябва да обърнете внимание, е SAE вискозитетът. Тази спецификация се появява на кутията като например 10W-40, където първата част от записа 10W е „зимен“ индекс, който показва температурата на сгъстяване. Изчислява се по формулата: извадете 35 от стойността на индекса – това ще бъде по-ниската стойност на работната температура на смазката. Според този индекс можете да изберете продукт, подходящ за зимата във вашия регион. Индексът „лято“ отразява топлоустойчивостта на маслото, колкото по-висок е този индекс, толкова по-висока е стабилността при нагряване.

Третият аспект при избора на масло е неговата принадлежност към една от трите класификации: API, ACEA или ILSAC. API е разделен на две основни категории: S – за бензинови двигатели, C – дизелови двигатели. Всяка категория е разделена на класове според годините на производство на автомобила. Бензин: SG от 1989 г., SH от 1993 г., SJ – от 1996 г., SL – от 2001 г., SM – от 2004 г., SN – от 2010 г.; дизел: CF-4 – 1990, CG-4 – 1995, CH-4 – 1998 CI-4 и CI-4 + – 2002 CJ-4 – 2010. За американските и японските производители е разработена класификацията ILSAC, която има подобен подход за разработка като API, обаче налага по-строги изисквания.

Алтернатива на API и ILSAC е ACEA – тя също е разделена на няколко категории: A – за бензинови автомобили, B – за дизелови автомобили, C – за оборудвани със системи за неутрализиране на отработените газове, които налагат специални изисквания към смазочните материали. Числото след буквата определя изискванията към маслото – колкото по-голямо е числото, толкова по-високи са експлоатационните характеристики на смазочния продукт.

Обобщаване

Правилният избор на масло за дизелов или бензинов автомобил се състои от няколко прости стъпки: избор на магазин с оригинални продукти, избор според толеранса на производителя на автомобила или нивото на международните класификации, посочени в ръководството за експлоатация на автомобила; избор на масло въз основа на неговата основа, клас на вискозитет; като се вземат предвид вида на експлоатация на превозното средство и климатичните условия. Не забравяйте, че навременната поддръжка е ключът към дългата и безпроблемна работа на двигателя.