Окомплектоване на автомобила

Колата не е просто транспортно средство за повечето хора – това е място, в което трябва да прекарате много време. Важно е да знаете какво трябва да има в колата, според закона, както и наличието на кои вещи ще ви помогнат в случай на непредвидена ситуация.
Какво е моторист комплект? Според правилата всеки шофьор трябва да има определен набор от техническа помощ в колата. Това е изискване на правилата за движение. При липса на определени неща можете да получите глоба. Необходим е набор от техническа помощ при непредвидени инциденти на пътя, повреда или злополука и др.

Основните компоненти на комплекта на шофьора:

Пожарогасител – когато избирате, обърнете внимание не на цената и външния вид, а на това дали може да се транспортира и дали е подходящ за използване в автомобил. Срокът на годност е един от важните параметри, на които трябва да обърнете внимание. Най-добрият е пожарогасител с прах или въглероден диоксид. Също така трябва да се запознаете с инструкциите за експлоатация – може да се наложи в непредвидена ситуация.
Комплект за първа помощ Когато го купувате, на първо място обърнете внимание на конфигурацията. Трябва да отговаря на правилата за движение. Също така обърнете внимание на датата на производство и срока на годност на лекарствата. Комплектът за първа помощ трябва да се съхранява на тъмно място, за предпочитане под столчето на колата. Комплектът трябва да включва основни лекарства. Всяка автомобилна аптечка е подходяща за определен тип автомобил, обърнете внимание на това при избора.

Знак за аварийно спиране ще е необходим в непредвидена ситуация, ако колата се повреди или има друг проблем. Той стои на пътя и информира другите за проблема. Обърнете внимание и от какъв материал е направена табелата, поради която е монтирана на пътя, за да стои стабилно и да не пада при най-малкото трептене.

Кабелът на запалката ще ви помогне, ако батерията ви умре при ниски температури или в други ситуации. Когато ги избирате, обърнете внимание на висококачествени оригинални продукти.

Кабелът за теглене на автомобил е един от важните компоненти на комплекта за техническа помощ. С негова помощ, в случай на повреда, можете да помолите друг шофьор да транспортира колата ви до сервиз или друго място. Когато избирате кабел, обърнете внимание на дължината и максималното му натоварване. Тези изисквания трябва да отговарят на параметрите на вашия автомобил. По правило материалът за производство е капрон и стомана.
Светлоотразителна жилетка ще служи на тъмно. С негова помощ ще бъдете ясно видими за другите шофьори в случай на аварийно спиране на пътя.
Повечето комплекти включват и специални ръкавици. Благодарение на тях няма да си изцапате ръцете, а и ще се предпазите от други щети при работа с автомобила.

Комплектът техническа помощ обикновено е опакован в чанта-органайзер. Ако трябва да го закупите отделно, обърнете внимание на качеството на материала и капацитета, за да можете лесно да намерите всички елементи от комплекта при нужда.
Комплектите за техническа помощ са много важни компоненти на всеки автомобил. В случай на непредвидена ситуация на пътя те могат да ви помогнат и дори да спасят живота ви. Когато избирате комплект за техническа помощ, обърнете много сериозно внимание на всички подробности, изброени по-горе.