Антикорозионна добавка

Самата концепция за антикорозионна обработка се отнася до нанасянето на всякакви покрития върху металните повърхности на автомобила за защита от въздействието на атмосферата и в резултат на това ръждясване. Поцинковане, боядисване, гумени, битумни и проникващи покрития, включително преобразуватели на ръжда, се използват като анти-ръжда за автомобили. Въпреки същата цел, всички изброени видове лечение имат различни свойства, принцип на действие и приложение, но всеки от тях може да се извърши самостоятелно, без да се прибягва до помощта на специалисти.

Всички шофьори знаят, че поцинкованото тяло е по-малко податливо на корозия, тъй като когато цинкът се нанесе върху метала и неговият контакт с атмосферния кислород образува невероятно силен филм от цинков карбонат върху повърхността, филмът се износва вместо метала и защитава повърхността от ръжда. За постигане на представителен външен вид и осигуряване на допълнителни защитни свойства, поцинкованата повърхност е покрита с различни LFM.
Методи за поцинковане

Има много начини за извършване на поцинковане, но повечето от тях изискват фабрични условия. Един от най-популярните методи е горещото поцинковане. Произвежда се чрез потапяне на каросерията на автомобила в цинкова вана, с тази течност за третиране горещ цинк навлиза в скритите кухини на купето. Студеното поцинковане може да се извърши у дома чрез нанасяне на цинкови състави и бои върху металната повърхност. Съставите могат да се нанасят с четка, валяк или да се продават в аерозол. Изненадващо, студеното поцинковане не е по-ниско от горещото поцинковане по отношение на надеждността и качеството на покритието. В света има много открити метални конструкции, включително и мостове, които са студено поцинковани. Единственият недостатък на студеното поцинковане е невъзможността за обработка на скрити кухини.
пенетранти

За обработка на кухини, например прагове, лостове, врати, заварени шевове и други скрити зони, се използват летливи проникващи състави на базата на алкидни смоли, олифа масла и др. Най-известният пенетрант е „Moville“, чиято основа се състои от моторно масло, масло, разтворител (керосин, бял спирт) и инхибитори (вещества, които забавят хода на корозията).

Има по-модерни пенетранти с подобрен състав и по-дълъг период на защита. Пенетрантите се пръскат върху повърхността под формата на мъгла и се утаяват върху третираната повърхност, взаимодействат с продуктите на корозията и ги запечатват.

За самостоятелна употреба си струва да изберете аерозолни пенетранти, те са оборудвани с гъвкава тръба за пръскане в кухини. Всъщност такива съединения се класифицират като преобразуватели на ръжда, но терминът „преобразувател на ръжда“ също се отнася до съединения на базата на ортофосфорна или оксикарбоксилна киселина.

Киселинните агенти ще превърнат слоя ръжда в почва, подходяща за боядисване или покритие с битумни антикорозионни средства. В същото време слоят ръжда не трябва да надвишава дебелина от 100 микрона, ако корозията лежи върху метала в изобилен слой, тя трябва да се почисти с четка със стоманени косми.
Процедури преди използване на антикорозионно покритие

Почистването на повърхността от мръсотия и ръжда е задължителна процедура преди нанасяне на антикорозионно покритие, този процес е особено важен при довършване на дъното. На дъното се натрупва голямо количество мръсотия, състояща се от пръст, пясък, запалими смазочни материали, реактиви, които се поръсват по пътя през зимата. Поради собствените си химични и физични свойства, тези замърсители могат да действат като абразиви и катализатори, които провокират и ускоряват корозията.

Ето защо, преди третиране, дъното се измива с алкални шампоани, изплаква се с вода и се изсушава. Огнищата на корозия се почистват и третират с киселина или преобразуватели на ръжда на киселинна основа. Като защитно покритие за дъното и арките на колелата се използват битумни и други мастики. Пластмасови са и могат да се нанасят на дебел слой, това предпазва дъното от нараняване. Допълнително полезно свойство на битумната мастика може да се нарече амортизиране на вибрациите, което има благоприятен ефект върху звукоизолацията на автомобила. За самостоятелна употреба има състави под формата на мастика за нанасяне с четка, шпатула или валяк, както и аерозолни продукти. Аерозолът е по-скъп, нанася се по-удобно, но с по-тънък слой, поради което е по-подходящ за обработка на прагове, заварки и други области, които не са подложени на механични въздействия на обекти, които могат да бъдат на пътя / извън него – път.

Един от най-надеждните начини за защита на повърхността от химически реагенти е гумирането (покриване със слой каучук), тази дума също означава използването на различни битумни състави, включително спрейове против чакъл. Но, в класическия смисъл на гумирането, това е нанасянето на еластичен слой от гума, каучук, силикон и др. върху повърхността. Тази концепция обхваща частично залепването на боята с полиуретаново или винилово фолио. Именно в областта на автомобилостроенето гумирането се среща главно под формата на покритие за защита на боята. И не се използва за защита на дъното или за довършване на скрити кухини.

Ето защо при Anticor е важно да изберете правилния състав за конкретна област на приложение, за дъно и арки, пенетранти за скрити кухини и заварки, киселинни преобразователи на ръжда и поцинковане за използване като междинен слой преди нанасяне на мастика, анти-чакъл или боя.

Също така е необходимо да се разграничат антикорозионните съединения от консервантите. Евтин и общ състав на консерванти, който погрешно се използва като анти-корк, може да се нарече оръжейна мазнина. Свинската мас е предназначена да предпазва метала от корозия, ако оборудването е в хангар при постоянна температура и не е изложено на атмосферни явления. При нагряване над 50 ° C оръжейната мазнина става течна и изтича.